8. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 28-29-30-31 ATA Yayıncılık
Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu 8. Sınıf Fen Bilimleri Hava Olayları Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 28, 29, 30, 31
8. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Hava Olayları Metni Etkinlik Cevapları
8. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 28-29-30-31
Tablo 1.1’de Manisa ilinin beş günlük hava tahmin raporu verilmiştir. Bu rapor T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğünün resmî sitesinde yayımlanır ve meteorologların yaptığı gözlem ve tahminlere göre hazırlanır.
Soru : Tabloya göre belirtilen günlerde Manisa’da hangi hava olaylarının görülmesi beklenmektedir? Rüzgârın hızı hangi günde daha fazladır? Hava sıcaklığı değiştiğinde hava olaylarında değişiklik görülür mü? Nem miktarının hava olaylarının oluşmasında nasıl bir etkisi olabilir? Düşüncelerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım.
Cevap :
Hava tahminlerinde, hava sıcaklığı, nem oranı ve rüzgâr hızı gibi faktörler bir araya getirilerek hava olaylarının öngörülmesi sağlanır. Bu faktörlerdeki değişiklikler, tahminlerin güncellenmesine ve hava koşullarının farklılık göstermesine yol açabilir.
Görsel 1.11’de çöl bölgesinde yaşayan insanlar, Görsel 1.12’de ise kutup bölgesinde yaşayan insanlar görülmektedir.
Soru : Çöl ve kutup bölgesinde yaşayan insanların kıyafetleri neden farklıdır? İklim koşulları canlıların yaşamlarını nasıl etkiler? Düşüncelerimizi arkadaşlarımızla paylaşalım.
Cevap :
Çöl ve kutup bölgelerinde yaşayan insanların kıyafetleri iklim koşullarına göre farklıdır. Çöllerde, gündüzleri çok sıcak, geceleri ise soğuk olur. Bu yüzden çöl halkı genellikle ince, hafif ve açık renkli kıyafetler giyer, bu kıyafetler güneş ışınlarını yansıtarak serin kalmalarını sağlar.
Kutup bölgelerinde ise sürekli soğuk hava hâkimdir, bu nedenle kutup halkı kalın, yünlü ve kürklü kıyafetler giyer, bu kıyafetler vücut ısısını koruyarak donmayı engeller. İklim koşulları, insanların giyiminden beslenme şekillerine kadar yaşamlarını etkiler. Bu nedenle, farklı bölgelerde yaşayan insanların yaşam tarzları da iklime göre şekillenir.
8. Sınıf Fen Bilimleri ATA Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 30 Cevapları
Soru : Rüzgârın oluşumunu gözlemlemek isteyen Merve, özdeş mumlar ve balon kullanarak aşağıdaki düzeneği kuruyor. Merve düzenekteki balonun hareket yönüne bakarak rüzgârın yönünü tespit edecektir.
Buna göre aşağıdaki soruları cevaplayalım.
1. Balon bir süre sonra hangi yönde hareket eder?
Cevap : 1 yöne hareket eder.
2. Hangi bölgede hava sıcaklığı daha fazladır?
Cevap : L bölgesinde daha fazladır.
3. Hangi bölgede alçak basınç alanı oluşur?
Cevap : L bölgesinde oluşur.
4. Hangi bölgede alçalan hava hareketi görülür?
Cevap : K bölgesinde görülür.