8. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 63-64 ATA Yayıncılık
Ortaokul ve İmam Hatip Ortaokulu 8. Sınıf Fen Bilimleri Modifikasyon Metni Etkinlik Cevapları Sayfa 63, 64
8. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Modifikasyon Metni Etkinlik Cevapları
8. Sınıf Fen Bilimleri Kitabı Sayfa 63-64
Klorofil bitkilere yeşil renk veren bir pigmenttir. Klorofil sentezleyen gene sahip bir bitki karanlık ortamda klorofil sentezleyemediğinde bitkinin rengi beyaz olurken, aydınlık ortamda klorofil sentezleyebildiğinde bitkinin rengi yeşil olur (Görsel 2.34). Bu durum modifikasyondur.
Soru : Verilen örneklere göre modifikasyonu nasıl tanımlayabilirsiniz?
Cevap :
Verilen örnekteki modifikasyon da çevresel olarak faktörlere bağlı olarak geçici değişikliklerin olması örnek olarak gösterilebilir. Genetik olarak değişiklikler görülmesiyle farklılıklar gözlenebilir.
8. Sınıf Fen Bilimleri ATA Yayıncılık Ders Kitabı Sayfa 64 Cevapları
Sirke sinekleri genetik deneylerde kullanılan bir sinek türüdür ve genellikle bu sinekler kırmızı gözlüdür. Sirke sinekleri ile ilgili yapılan iki ayrı deney aşağıda verilmiştir.
I. deney: Kırmızı gözlü sirke sineği larvalarından deney ve kontrol grubu oluşturuluyor. Deney grubundakilere X ışını verilirken kontrol grubundaki larvalara X ışını verilmiyor. Deney grubundaki sirke sinekleri beyaz gözlü, kontrol grubundaki ise kırmızı gözlü oluyor.
II. deney: Sirke sineği larvalarının bir kısmı 16 °C’ta bir kısmı ise 25 °C’ta yetiştiriliyor. 16 °C’ta yetiştirilen sirke sineklerinin düz, 25 °C’ta yetiştirilen sirke sineklerinin ise kıvrık kanatlı olduğu görülüyor. Kıvrık kanatlı sirke sineği larvaları 16 °C’ta yetiştirildiğinde ise gelişen sirke sinekleri düz kanatlı oluyor.
Soru : Buna göre aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Hangi deneyde sirke sineğinin genetik yapısı değişmiştir?
Cevap :
- I. deney
2. Hangi deney modifikasyona örnektir?
Cevap :
- II. deney