8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Sayfa 105 MEB Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Maarif Kongresi Metni Cevapları Sayfa 105


8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Maarif Kongresi Metni Cevapları


8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Sayfa 105 Cevapları


 Soru : Mustafa Kemal’in “Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder.” sözünü açıklayınız.


Kısa Cevap : “Mustafa Kemal’in “Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder.” sözünü açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Mustafa Kemal’in “Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır ya da esaret ve sefalete terk eder.” sözü ; bizlere eğitimin bir milletin kurtulması için gerekli olan en temel unsur olarak görüldüğü hakkında öğüt vermektedir.

Mustafa Kemal Atatürk eğitimin çok şanlı ve önemli bir şey olduğunu anlatmaya çalışmıştır. Eğitimin ülkeyi yükseleceğini ve şahlandıracağını anlatmak istemiştir.


1- Mustafa Kemal, “cahillikle, ilkellikle savaş” sözüyle ne anlatmak istemiştir? Açıklayınız.


Kısa Cevap : “Mustafa Kemal, “cahillikle, ilkellikle savaş” sözüyle ne anlatmak istemiştir? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Mustafa Kemal, “cahillikle, ilkellikle savaş” sözü bizlere her zaman ilimi ve feni yol gösterici olarak seçmemiz gerektiğini öğütlemektedir. Milletimize eğitimler verilerek cahillikten ve ilkellikten kurtarılması gerekmektedir.

Mustafa Kemal Atatürk hu sözünde kitapla kalemin savaştan önemli olduğunu vurgulamak istemiştir. Mustafa Kemal Atatürk savaştan sonra cahilliğin gitmesinin önemli olduğunu söylemiştir.


2- Mustafa Kemal’in 1921’deki Maarif Kongresi’ni savaş nedeniyle ertelemek isteyenlere karşı çıkmasının sebebi nedir? Açıklayınız.


Kısa Cevap : “Mustafa Kemal’in 1921’deki Maarif Kongresi’ni savaş nedeniyle ertelemek isteyenlere karşı çıkmasının sebebi nedir? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Mustafa Kemal’in 1921’deki Maarif Kongresi’ni savaş nedeniyle ertelemek isteyenlere karşı çıkmasının sebebi ; eğitime ve tam bağımsızlığa verdiği önemi vurgulamaktadır.

Mustafa Kemal’in böyle bir şey yapmasının sebebi eğitimine, bağımsızlık savaşı kadar önem vermesidir.  Bu yüzden Maarif Kongresi’ni savaş nedeniyle ertelemek isteyenlere karşı çıkmıştır.


Soru : Aşağıda Maarif Kongresi’yle ilgili soruların cevaplarını boşluklara yazınız.


Cevap :

“8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Sayfa 105 MEB Yayınları”


 

Our Score