8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Sayfa 70-71 MEB Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Temsil Heyeti’nin Ankara’ya Gelişi Metni Cevapları Sayfa 70, 71
8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Temsil Heyeti’nin Ankara’ya Gelişi Metni Cevapları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Sayfa 70-71
 Soru : Osmanlı Hükûmeti’nin bir temsilcisini Temsil Heyeti’yle görüşmesi için Amasya’ya göndermesinin önemi nedir? Açıklayınız.
Uzun Cevap :
Osmanlı Hükûmeti, Temsil Heyetini resmen tanımış oldu. Milli mücadele hukukilik kazanmış oldu. Bu başarı halkın bağımsızlığa ve kurtuluşa olan inancını artırdı
 Soru : Mustafa Kemal, Mebusan Meclisinin İstanbul’da toplanmasına hangi nedenlerle karşı çıkmıştır? Açıklayınız.
Uzun Cevap :
Ä°stanbullun iÅŸgal edilme olasılığı yüksekti ve can güvendiklerini alması gerekiyordu. Ä°tilaf Devletleri’nin Ä°stanbul’u iÅŸgal etmesi muhtemel olmasından dolayı karşı çıkmıştır.
Mustafa Kemal, Mebusan Meclisinin Ä°stanbul’da toplanmasına güvelik, Ä°stanbul’un Ä°ÅŸgali ve can mal güvenliÄŸi nedeniyle karşı çıkmıştır.
8. Sınıf İnkılap Tarihi MEB Yayınları Kitabı Sayfa 71 Cevapları
Millî Bağımsızlık Savaşı’nda, millî bütünlüğün sağlanması, halkın bir bayrak altında toplanması konusunda Mustafa Kemal Paşa olağanüstü bir çaba göstermiştir. Kendisine ve arkadaşlarına bu konuda Anadolu basını ve zaman zaman İstanbul basını, kamuoyunun oluşması ve bilinçlenmesi bakımından büyük yardım sağlamıştır.
Mustafa Kemal Paşa, bu arada halkın moralinin bozulmaması ve yanlış bilgi alınmaması için zararlı yayınlarda bulunan bazı İstanbul gazetelerinin ve azınlıklara ait basın organlarının Anadolu’ya sokulmaması için tedbirler aldırmıştır. Anadolu basınının hemen hemen hepsi Millî Bağımsızlık Savaşı’nın yanında yer almış ve Mustafa Kemal Paşa’ya destek olmuştur…
(Yücel Özkaya, Millî Mücadele’de Atatürk ve Basın (1919-1921), s.93.)
 Soru : Soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.
1-Basının kamuoyu oluÅŸturmadaki rolü nedir? Yazınız.Â
Cevap :
Millet basının yaptığı haberlerden etkilenip basının yaptığı harekete göre şekillenir. Basın gücünü her zaman gösterir ve etkisi fazladır.
2-Mustafa Kemal, Millî Mücadele Dönemi’nde niçin gazete kurulması emrini vermiÅŸtir? Yazınız.Â
Cevap :
Mustafa Kemal, Millî Mücadele Dönemi’nde gazete kurulması emrini vermesinin sebebi halkın haberlerden etkileniyor olması ve azınlıkların yazdığı gazeteleri durdurmaktır.
3-Millî Mücadele Dönemi’nde bir gazete kurmuş olsaydınız gazetenizin adı ne olurdu? Yazınız.
Cevap :
Türkiye Gazetesi, Millet Gazetesi, Milli Gazete.