8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Sayfa 78-79-80 MEB Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Sevr Antlaşması Metni Cevapları Sayfa 78, 79, 80, 81
8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Sevr Antlaşması Metni Cevapları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Sayfa 78-79-80
Soru : Osmanlı Devleti’ni, Sevr Antlaşması’nı imzalamaya zorlayan sebepler nelerdir? Açıklayınız.
Uzun Cevap :
İtilaf Devletleri, Sevr Antlaşması’nı imzalattırmak için birçok yola başvurdular.
İngilizlerin desteğinde Yunan Kuvvetleri Mini hattından saldırıya geçtiler. Yunan Ordusu 22 Haziran 1920 tarihinden Nazili , Balıkesir, Bursa, İzmit. Uşak, Alaşehir ve Edirne’yi işgal etti. Bunun yanı sıra İngilizler Mudanya ve Bandırma’ya asker çıkardı.
Bunları yapan İtilaf Devletleri sevr Antlaşması’nı zorla imzalattırmak ve imzalattırma sürecini hızlandırmak istediler. Baskı altında kalan Osmanlı Devleti Sevr Antlaşması imzalamak zorunda kaldı.
8. Sınıf İnkılap Tarihi MEB Yayınları Kitabı Sayfa 79 Cevapları
1- Sevr Antlaşması’nın ekonomi ile ilgili maddeleri nelerdir? Açıklayınız.
Kısa Cevap : “Sevr Antlaşması’nın ekonomi ile ilgili maddeleri nelerdir? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
7. MADDE: Kapitülasyonlar; İngiliz, Japon, Fransız ve İtalyanlardan oluşan bir komisyonun düzenlemesiyle genişletilerek yeniden gündeme gelecek ve bütün azınlıklar bu ayrıcalıklardan yararlanabilecekti. Ayrıca azınlıklara geniş haklar verilecek ve askerlik yapmayacaklardı.
9. MADDE: Osmanlı Devleti’nin mali durumu ve bütçesi İngiliz, Fransız ve İtalyanlardan oluşan komisyon ile Düyun-u Umumiye İdaresi tarafından yönetilecekti. Bu komisyonda Osmanlı üyeleri sadece danışman olarak yer alacaktı.
10.MADDE: Osmanlı, mali bakımdan zor durumda olduğu için savaş tazminatı vermeyecek ve borçları silinecekti.
2- I. Dünya Savaşı sonunda Osmanlı Devleti ile barış antlaşması imzalanması niçin gecikmiştir? Açıklayınız.
Uzun Cevap :
Anadolu’da hala olan işgaller düşmanın yurdumuzdan hala atamayışımız itilaf devletleri arasındaki görüş ayrıcalıkları hala yurdumuzdaki düşmanlarla uğraşmak zorunda kalışımız I Dünya Savaşı sonunda Osmanlı Devleti’nin Barış Antlaşması’na imzalanmasında gecikme olmasını sağlamıştır.
8. Sınıf İnkılap Tarihi MEB Yayınları Kitabı Sayfa 80 Cevapları
Soru : Sevr Antlaşması niçin hukuken geçersiz sayılmıştır? Söyleyiniz.
Kısa Cevap : “Sevr Antlaşması niçin hukuken geçersiz sayılmıştır? Söyleyiniz.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.
Uzun Cevap :
Sevr Anlatması, Meclis-i Mebusan’ın kapalı olmasından dolayı onaylanmamıştır. Bu durum serv antlaşmasının hukuken geçersiz olmasına neden olan bir durum olarak tarihte yer almıştır.
İngiliz istihbaratında çalışan ünlü tarihçi Arnold Toynbee (Arnıld Toynbi), 1921’de yayımladığı kitapta Sevr hakkında şunları yazıyor:
“Sevr Antlaşması’yla beraber yapılmış olan ve Anadolu’da nüfuz bölgeleri yaratan İngiliz-Fransız-İtalyan üçlü anlaşması, Batı emperyalizminin en şaşırtıcı örneklerinden biridir. Londra’da, San Remo’da ve Sevr’de İtilaf Devletleri temsilcileri ortak bir bölüşme planı hazırlamışlardı. Bu plana göre “Hasta adam”ın yere serilmiş vücudunu yalnız parçalamakla
kalmayacaklar, aynı zamanda önemli bölgelerini, limanlarını işgal ederek hayati parçalarını da alıp götüreceklerdi. Bu emperyalizmin bir zaferiydi. Zafer saatinde mükafatlarını isteyen müttefikleri tatmin etmek için Batı Asya’nın en zengin bölgeleri bunlara koparılıp verilecekti.
Türkiye yenilmiş ve yıkılmıştı… Sevr Antlaşması gereğince Türkiye, en zengin ve verimli bölgelerinden yoksun bırakılacak ve küçük bir sultanlık olarak Anadolu’nun ortasında alçaltıcı bir yalnızlık içinde yaşamaya mahkum edilecekti.” Tonybee, Sevr Antlaşması’na Türkiye’deki tepkiyi şöyle anlatır: “Fakat antlaşma barış değil savaş getirecekti. İmzalandığı gün Türkiye’de millî matem ilan edilmişti. İstanbul gazetelerinin hepsi siyah çerçevelerle çıkmıştı. Şehrin İstanbul yakasındaki bütün eğlenceler yasaklanmış, dükkanlar kapatılmış, bütün gün camilerde memleketin kurtuluşu için dualar edilmişti.”
(Taha Akyol, 1919-1920 Mondros, Sevr ve Kuva-yı Millîye, s.276-277)
Soru : Soruları yukarıdaki metne göre cevaplayınız.
1-Arnold Toynbee, Sevr Antlaşması’nı neden emperyalizmin zaferi olarak görmüştür? Yazınız.
Cevap :
Bir ülkeyi sömürge yapmak için yapılan bir antlaşmaydı. Böylelikle bunu emperyalizm zaferi olarak görmüştür. Aynı zamanda hasta adamın yere sevmiş vücudunun yalnız parçalamak da kalmayacaklar aynı zamanda en önemli bölgelerini limanlarını işgal ederek hayatı parçalarında alıp götüreceklerdi. Yani ülke bağımsız değil başka ülkelerin kullandığı bir ham madde görevi görecekti.
2-Londra, San Remo ve Sevr’in ortak özelliği nedir? Yazınız.
Cevap :
Çünkü, Londra’da, San Remo’da ve Sevr’de İtilaf Devletleri temsilcileri ortak bir bölüşme planı hazırlamışlardır.
3-Arnold Toynbee’ye göre Sevr Antlaşması barış değil savaş getirecektir. Tonybee’nin Sevr Antlaşması ile ilgili bu tespitini antlaşmanın maddelerini dikkate alarak açıklayınız.
Cevap :
Sevr Antlaşması bir antlaşma değil ülkeyi bitirecek bir antlaşmadır. İmzaladığın gün İstanbul gazeteleri siyah çerçevelerle çıkmış İstanbul’da bütün eğlenceler yasaklanmış, dükkanlar kapatılmış, bütün camilerde memleketinin kurtuluşu için dualar edilmiştir. Türkiye’de Sevil Antlaşması’nın imzalandığı gün milli Matem de ilan edilmiştir.
İnsanların içinde büyük bir hüzün ve korku vardır. Sevr antlaşmanın maddeleri çok ağırdır ve insanlar ülkenin geleceği için tereddüt etmektedirler. Arolnd Toybee bu yüzden Sevr Antlaşması barış değil savaş getirecektir demiştir. Bir ülkeyi sömürge altına almak için yapılan bir antlaşmadır.