8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Sayfa 94-95 MEB Yayınları

8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Antep Savunması Metni Cevapları Sayfa 94, 95


8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Antep Savunması Metni Cevapları


8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Sayfa 94-95


“…Tayyar Rahmiye 1920’de Adana’da Fransızlara karşı müfrezesiyle birlikte savaşmıştır. İki arkadaşını korumak amacıyla tereddütsüz çatışma ortamına atıldığı için kendisine tayyar (uçan) lakabı verilmiştir…”

Osmaniye işgale uğrayınca Hüseyin Ağa’nın millî kuvvetlerine katılmak için müracaat eden Rahmiye Hanım’a, Hüseyin Ağa’nın “Bacım! Bu, er işidir, sen cephe gerisinde belki daha yararlı olursun.” demesi üzerine:

Tayyar Rahmiye Hanım: “Vatanın savunmasında hepimiz eriz. Düşman, toprağımıza ayak basmış, harîm-i ismetimizi (mukaddes ocak, namus ocağı, vatan) kirletmek istiyor. Elim silah tutarken ben nasıl savaşmam.” cevabını vermiştir. Rahmiye Hanım’ı tanıyanlar onu şöyle anlatırlar: Omzunda Alman filintası denen tüfeğini taşırdı. Genellikle atlı gezerdi. Güçlü, kuvvetli idi.

Onun bu durumunu bilenler, “Taşı sıksa suyunu çıkarır.” demişlerdir. Şu sözlerini kendisini tanıyanlar unutamamıştır: “Allah bana nusret verse yalnız başıma düşmanı kırarım. Ölürsem şehit, kalırsam gaziyim…”

(www.turkoloji.cu.edu.tr) (Düzenlenmiştir.)


Soru : Aşağıdaki soruları metne göre cevaplayınız.


1- Rahmiye Hanım hangi cephede kahramanlık göstermiştir? Yazınız.


Cevap :

Rahmiye Hanım Güney Cephesi’nde kahramanlık göstermiştir.


2- Rahmiye Hanım’a neden “tayyar” lakabı verilmiştir? Yazınız. 


Cevap :

Tayyarın kelime anlamı uçandır. Rahmiye hanıma bu ismi verilmesinin sebebi çatışma ortasında savunmasız kalan iki arkadaşını korumak amacıyla korkusuz ve cesur bir şekilde çatışma ortasına atıldığı için bu lakap ile anılmıştır.


3- Millî Mücadele’de yer alan diğer kadın kahramanlar kimlerdir? Araştırınız.


Kısa Cevap : “Millî Mücadele’de yer alan diğer kadın kahramanlar kimlerdir? Araştırınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Halide Onbaşı, Nezahat Onbaşı, Şerife Bacı. Fatma Seher Erden, Halime Çavuş, Hafız Selman izabelli, Gördeseli Makbule, Çete Emir Ayşe  Binbaşı Ayşe, Kılavuz Hatice, asker Saime Milli Mücadele’de yer alan kadın kahramanlardan sadece birazıdır.


1- Urfa, Antep ve Maraş halkının yaşadıkları yöreleri işgalden kurtarmak için gösterdikleri cesaret ve kahramanlıklarını kendi cümlelerinizle açıklayınız.


Kısa Cevap : “Urfa, Antep ve Maraş halkının yaşadıkları yöreleri işgalden kurtarmak için gösterdikleri cesaret ve kahramanlıklarını kendi cümlelerinizle açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Düşmanların ülkelerinde istediği gibi hareket ettiğini ve kendi özgürlüklerini kısıtlayan bu insanları gördükçe halkımız bir şeylerin ters gittiğini anlar dilini, dinini ve ülkelerinde özgürce dolaşmalarını bile kısıtlayan bu düşmanlara artık bir şeyler yapmanın vakti gelmiştir.

İşte Anadolu halkı bunun farkına varıp cesur bir şekilde düşmanların karşısında durmuş onlarla savaşmış ve onları yurdumuzdan kovmayı başarmışlardır. Onların bu kahramanlıklarına sonsuz teşekkürlerimizi ediyoruz. Onlar bu kahramanlıkları göstermeseler ülkemizde özgürce dilimizi ve dinimizi yaşayamaz ve en önemlisi düşüncelerimizi korkmadan söyleyemezdik.


2- Doğu ve Güney cephelerinin başarıyla kapanmasının Batı Cephesi’ne ve Millî Mücadele’ye etkisi nedir? Açıklayınız.


Kısa Cevap : “Doğu ve Güney cephelerinin başarıyla kapanmasının Batı Cephesi’ne ve Millî Mücadele’ye etkisi nedir? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı için tıklayınız.

Uzun Cevap :

Çok miktarda Sakarya Savaşı ve Büyük Taarruzdan önce çok miktarda yardım yapılmıştır. Bu yardımlar sayesinde askerlerimiz rahat bir nefes almış ve art arda kazanılan zaferler sayesinde motivasyonları artmıştır.

Ordu çoğalmaya başlamış gittikçe büyümüştür. Birlikten kuvvet doğar misali askerlerin motivasyonları yükselmiştir. Halkın desteğini alan askerler Batı cephesinde büyük bir başarı elde etmişlerdir.



 

Our Score