8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Sayfa 98-99 MEB Yayınları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Londra Konferansı Metni Cevapları Sayfa 98, 99
8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Londra Konferansı Metni Cevapları
8. Sınıf İnkılap Tarihi Kitabı Sayfa 98-99
1- İtilaf Devletleri’nin Londra Konferansı’na TBMM Hükûmeti ve İstanbul Hükûmeti’ni birlikte çağırmalarının sebebi nedir? Açıklayınız.
Uzun Cevap :
İtilaf Devletleri Londra Konferansı’na hem Türkiye Büyük Millet Meclisi hem de İstanbul hükümetini çağırarak ortaya çıkan kargaşadan yararlanmak istemişlerdir.
Oluşan çatışmalarda kendi tekliflerini kötü olsa dahi kolaylıkla kabul edilmesini sağlamak istiyorlardı. B tutumları İtilaf Devletlerin milli mücadeleyi yok saydı anlamına geliyordu.
2- Londra Konferansı’nda İtilaf Devletleri ile TBMM Hükûmeti arasında uzlaşma sağlanamamasının sebepleri nelerdir? Açıklayınız.
Uzun Cevap :
Türkiye’nin Büyük Millet Meclisi’nin temsil eden Bekir Sami Bey, misak-ı Milli kararlarından bahsedip Türkiye’nin bağımsız ve özgür olması gerektiğinden bahsetti. Türk halkının bağımsız yaşama ve özgürlük davasını anlattı.
Anadolu’daki Düşmanların çekilmesini istedi ama İtilaf Devletleri Bekir Sami Bey’in dediklerini haklı olmasına rağmen kabul etmediler. Anadolu’daki düşmanlar çekilmedi. Londra’daki konferans bunun üzerine sonuçlanmadan dağılmak zorunda kaldı.
Soru : Mustafa Kemal, Londra Konferansı’ndan barış adına bir sonuç alınamayacağını bildiği halde hangi nedenlerle konferansa katılma kararı almıştır? Açıklayınız.
Uzun Cevap :
Mustafa Kemal Atatürk Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümetine dünyaya tanıtmak, siyasi olarak var olduklarını belli etmek ve duyurmak amacıyla Londra Konferansı’na Barış almayacaklarını bile bile katılmışlardır.
Böylelikle Türkiye Büyük Millet Meclisi İtilaf Devletleri ve dünya ülkeleri tarafından hukuksal olarak kabul edilecekti. Mustafa Kemal Atatürk’ün bu kararı başarıyla sonuçlanmıştır.