“Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” hadisini açıklayınız.
4. Sınıf Din Kültürü Kitabı “Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” (Muvatta, Hüsnü’l-Hulk, 8.) hadisini açıklayınız. konusunu kısaca ele alacağız.
““Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” (Muvatta, Hüsnü’l-Hulk, 8.) hadisini açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı ;
Cevap :
Peygamber efendimizin yanındaki sahabelerden aktarıldığına göre Peygamber Efendimiz daima güler yüzlü, çocuklara karşı ve yaptıkları bütün yaramazlıklara karşı daima hoşgörülü ve anlayışlı, çocuklarla oyun oynayan, darda kalmışlara yardımda bulunan, çok mütevazi bir insandı.
Ahlakının güzelliğinden dolayı onu düşmanları bile takdir etmiştir.
Peygamber Efendimiz aynı zamanda bu davranışları ile bir insan nasıl olması gerektiğini göstermiş ve bizlere örnek olmuştur.
““Ben güzel ahlakı tamamlamak için gönderildim.” (Muvatta, Hüsnü’l-Hulk, 8.) hadisini açıklayınız.” ile ilgili uzun cevabı ;
Cevap :
Peygamber Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem çok yumuşak huylu, herkese karşı adil ve merhametli, darda kalmışların elini tutan, çocukla çocuk büyük de büyük olmayı başarabilen, insanları kırmayan, şaka yaparken bile doğruluktan ayrılmayan, güler yüzlü ve çok vefalı bir insandı.
Bu davranışları ile bir rol model olmuş ve insanlara güzel ahlakın nasıl yaşanılması gerektiğini göstermiştir.
Kötülüklerin revaçta olduğu bir toplumda bu şekilde güzel ahlaklı olmak ve bu güzel ahlakı devam ettirmek gerçekten çok zor bir iştir.
Çünkü kötülüklerin olduğu yerde ötülükler normalleşir ve iyi insanlar pek bulunmaz.
Ancak Peygamberimiz buna rağmen büyük bir ahlak örneği göstermiş ve bize ahlaki ilkeleri nasıl yaşamamız gerektiğini yaşayarak göstermiştir.
Peygamber Efendimiz’i tanıyanlar onun yumuşak huylu olduğundan, gerek çocuklara gerek yetişkinlere gerekse de yaşları olan saygı sevgi ve hürmetinden bahsederler ve insanları asla kırmadığını ifade ederlerdi.
Peygamber efendimiz aynı zamanda Kuranı Kerim’in Fiilen yaşadığımızı olduğu için ve İslamiyet güzel ahlakı insanlar arasında sürekli hale getirmeye başladığı için peygamber efendimiz sallallahu aleyhi vesellem bu şekilde ifade etmiş olabilir.