Dinî değerlerin toplumsal bütünleşmeye ne gibi katkısı vardır? Belirtiniz.

6. Sınıf Din Kültürü Kitabı Dinî değerlerin toplumsal bütünleşmeye ne gibi katkısı vardır? Belirtiniz. konusunu kısaca ele alacağız. 


“Dinî değerlerin toplumsal bütünleşmeye ne gibi katkısı vardır? Belirtiniz.” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Dini değerler hem ibadet açısından hem de iyilik, yardımlaşma gibi ahlaki değerler açısından topluma katkı sağlar.

Dili değerlerin insanlara vermiş olduğu yardımseverlik hoşgörü affetme gibi ahlaki güzellikler insanları toplumsal olarak bir arada tutarak bağ kuvvetlendirir.

İnsanların bu şekilde iyi ve kötü günlerinde birbirlerine ziyaret etmeleri ve destek çıkmaları yardımlaşma içerisinde olmaları gibi birçok güzel ahlak sebebiyle toplumda birlik ve beraberlik meydana gelir ve aynı dine mensup olan insanlar bir vücut halinde olurlar.

Ayrıca sayı dinlerin diğer bütün insanlara saygı duyulmasını emretmesi sebebiyle de insanlar kendi dinine mensup olmayan diğer insanlara da yardımlaşma sevgi ve dayanışmasında içinde olur ve toplumsal bütünlük bu şekilde elde edilmiş olur.


“Dinî değerlerin toplumsal bütünleşmeye ne gibi katkısı vardır? Belirtiniz.” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Din kendisine mensup olan insanlar ve toplumlar arasında Birlik, kardeşlik ve dayanışma duygusunun oluşmasına en büyük katkı sağlayan unsurdur.

Sosyal bütünleşmenin temelleri olan yardımlaşma, dayanışma ve insanların iyi ve kötü günlerinde yanında olma gibi bütünleşmeyi sağlayan her şeyi din tavsiye etmekte ve teşvik etmektedir.

Bu gibi sebeplerden dolayı dinler toplumsal bütünleşmeye büyük katkı sağlamaktadır ve insanları manevi olarak birbirine bağlayan ve birbirlerini tanımamalarına rağmen birbirlerine yakınlık ve kardeşlik duymalarını sağlayan en büyük değerdir.

Dinler toplumlarda örf ve adetlerin yaygınlaşması ve değerlere sahip çıkılması açısından büyük katkı sağlar.

Dinlerin geneline baktığımız zaman eğer sayı birden ise içerisinde saygı sevgi ve anlayış gibi temel ahlaki kavramların bulunduğunu ve bunların uygulanması durumunda hem insanların bireysel olarak hem de toplumsal olarak büyük faydalar getirdiği görülmektedir.

Dinlerin belirlemiş olduğu bayramlar anlaşmalar ve dayanışmalar toplumlar üzerinde büyük etki göstermekte millet ve vatan sevgisi gibi ortak duygular etrafında birleşmeyi sağlamaktadır.

İnsanları bir arada tutan inanç olmadığı zaman devletlerin yıkıldığı ve insanların bir araya gelmesini mümkün olmadığı görülmektedir.

Namaz itikaf gibi ibadetlerde de ibadetlerin toplu halde yapılması ve insanların bu sayede hem fiziki olarak birbirlerini görmeleri hem de görmeleri sebebiyle aralarında oluşan bağ sayesinde birbirlerine yakınlık duymaları sağlanmaktadır.

Böylece aradaki bağ kuvvetlenir ve insanlar birbirlerinden haberdar olarak birbirleriyle yakınlık kurar ve toplumsal bağlarını kuvvetlendirirler.



 

Our Score