Hz. Lokman’ın (a.s.) kim olduğunu araştırarak yazalım.
5. Sınıf Din Kültürü Kitabı Hz. Lokman’ın (a.s.) kim olduğunu araştırarak defterimize yazalım. konusunu kısaca ele alacağız.
“Hz. Lokman’ın (a.s.) kim olduğunu araştırarak defterimize yazalım.” ile ilgili kısa cevabı ;
Cevap :
Lokman Aleyhisselam Kur’an’da geçen bazı alimlerin verdiği bilgilere göre peygamber bazı alimlerin dediğine göre ise büyük bir velidir.
Lokman Aleyhisselam Davut Aleyhisselam zamanında yaşamış daha sonra kur’an-ı Kerim’de belirtildiği gibi kendisine Hikmet verilerek büyük ilimler elde etmiştir.
Kendisi de günümüzde Lokman hekim olarak bilinmektedir.
“Hz. Lokman’ın (a.s.) kim olduğunu araştırarak defterimize yazalım.” ile ilgili uzun cevabı ;
Cevap :
Kur’an-ı Kerim’de birçok büyük zatın ismi geçmektedir ki ismi her geçen kişi peygamber olmak zorunda değildir.
Lokman Aleyhisselam kur’an-ı Kerim’de peygamber olarak belirtilmemiş bunun için bazı alimler peygamber olduğunu bazı alimler ise büyük Allah dostu olduğunu ifade etseler de yaygın olan görüş büyük Bir Allah dostu yani evliya olduğudur.
Lokman Aleyhisselam Davut Aleyhisselam zamanında yaşamış kendisine Hikmet yani büyük ilimler verilmiş olan bir zattır.
Kur’an-ı Kerim’de Lokman aleyhisselam’a Hikmet verildiğinden ve oğluna olan nasihatlerden örnekler verilmiştir.
Lokman Suresi, 12. ayet: Andolsun, Lukman’a “Allah’a şükret” diye hikmet verdik. Kim şükrederse, artık o, kendi lehine şükreder. Kim inkar ederse, artık şüphesiz, (Allah,) Gani (hiç kimseye ve hiçbir şeye muhtaç olmayan)dır, Hamiddir (hamd yalnızca O’na aittir).
Lokman Suresi, 13. ayet: Hani Lukman oğluna -öğüt vererek- demişti ki; “Ey oğlum, Allah’a şirk koşma. Şüphesiz şirk, gerçekten büyük bir zulümdür.”
Lokman Suresi, 16. ayet: “Ey oğlum, (yaptığın iş) gerçekten bir hardal tanesi ağırlığında olsa da, (bu,) ister bir kaya parçasından ya da göklerde veya yer(in derinliklerinde) de bulunsa bile, Allah onu getirir (açığa çıkarır). Şüphesiz Allah, latif olandır, (herşeyden) haberdardır.”
Lokman Suresi, 17. ayet: “Ey oğlum, namazı dosdoğru kıl, ma’rufu emret, münkerden sakındır ve sana isabet eden (musibetler)e karşı sabret. Çünkü bunlar, azmedilmesi gereken işlerdendir.