Hz. Muhammed’in (s.a.v.) istişareye verdiği önemi örneklerle açıklayınız.
8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Hz. Muhammed’in (s.a.v.) istişareye verdiği önemi örneklerle açıklayınız. konusunu kısaca ele alacağız.
“Hz. Muhammed’in (s.a.v.) istişareye verdiği önemi örneklerle açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı ;
Cevap :
Hz. Muhammed’in (s.a.v.), Mekke’ deki müşriklerin savaşa hazırlandıklarından haberdar olunca ashabını topladı. Rasulullah (s.a.v.) savaşın ne şekilde yapılacağı konusunda sahabilerle istişare etti.
Selman-ı Farisî Medine’ nin çevresine hendek kazılmasının uygun olacağını ifade ederek kendi kavmi olan Farisilerin bu yöntemden yararlandığını, bir şehri kuşatmak istedikleri zaman etrafına hendek kazdıklarını söyledi. Selman-ı Farisî’nin bu görüşü isabetli bulundu. Hz. Peygamber, hendek kazılmasını emretti, kendisi de hendeğin kazılmasında çalıştı.
“Hz. Muhammed’in (s.a.v.) istişareye verdiği önemi örneklerle açıklayınız.” ile ilgili uzun cevabı ;
Cevap :
“…İş konusunda onlarla müşavere et.” (Âl-i İmran, 3/159.) ayetinden ötürü Peygamber Efendimiz istişareye büyük önem vermiştir.
- Bedir’de Mekkeli müşriklerle savaş kararından sonra, ordunun duracağı yer konusunda konusunda fikrini söyleyen Hz. Hubâb b. Münzir’in görüşüne göre amel edilmiştir. Hubâb b. Münzir bu konuda şöyle der: “Hz. Peygamber ile Bedir günü savaşa ben de katıldım. Hz. Peygamber, Bedir kuyusunun yanına geldi ve kuyunun arkasına mevzilenmeye karar verdi.
Ben de: “Ey Allah’ın elçisi! Burası Allah’ın seni yerleştirdiği bir yer mi yoksa bir harp taktiği, bir görüş veya tuzak gereği takdiriniz mi?” diye sordum. Hz. Peygamber buyurdu ki: “Elbette ki o harp, rey ve hile sonucudur.” Ben de: “Ya Rasulallah! Burası konaklama yeri için uygun değildir. İnsanları kaldır ve bizimle müşriklerin en yakınındaki suya gel. Sonra o suyun ötesindeki kuyuların sularını bozalım. Orada bir havuz yapalım ve su ile dolduralım ki Kureyş ile savaştığımızda biz içelim onlar ise içmesinler.” Bunun üzerine Hz. Peygamber dedi ki: “Hakikaten reyle iyi yol gösterdin.” Hz. Peygamber beraberindeki insanlarla Bedir kuyularına geldi. Emri ile su kuyuları kapatıldı. Müslümanların yanında konakladığı su kuyusunun üzerinde ise bir havuz yaptı. Böylece düşman sudan mahrum bırakılmış oldu. (İbn Hişâm, Abdülmelik b. Hişâm, es-Siretü’n-Nebeviyye, Beyrut, 1971, II, 272.)
- Hudeybiye antlaşmasının maddeleri sahabeye ağır gelince bir an boş bulunmuş ve geri dönmek istememişlerdi.Peygamber Efendimiz, Ümmü Seleme’nin yanına geldi, karşılaştığı durumu ona bildirdi. Ümmü Seleme annemiz , Hz. Peygambe r’e sahabenin yanına çıkmasını hiç kimseyle konuşmadan kurbanını kesmesini ve başını tıraş etmesini söyledi. Hz. Peygamber de aynen dediğini yaptı. Hz. Peygamber’i gören sahabe de kurbanlarını kesip birbirlerini tıraş etmeye başladılar. (Buhari, Şurût, 15.)
- Hz. Aişe şöyle demiştir: “Ya Rasulallah! Kadınlarla nikâh akitleri hususunda istişare edilir mi?” diye sordum. Hz. Peygamber: “Evet (kadınlarla nikâh akitleri hususunda istişare edilir.)” buyurdu. Ben: “(Ya Rasulallah!) Bakire bir kız, evlilik konusu danışıldığında utangaçlığı sebebiyle sıkıntı çekebilir.” dedim. Hz. Peygamber: “Onun susması, izin verdiği anlamına gelir” dedi.