İllerimizin yemek kültürlerinin benzerlikler veya farklılıklar göstermesinin sebepleri nelerdir?

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı İllerimizin yemek kültürlerinin benzerlikler veya farklılıklar göstermesinin sebepleri nelerdir? konusunu kısaca ele alacağız. 


“İllerimizin yemek kültürlerinin benzerlikler veya farklılıklar göstermesinin sebepleri nelerdir?” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

İllerimizin yemek kültürünün üzerine benzerlikler farklılar olmasının sebebi o illerde yetişen ve yetiştirilen meyve ve sebzelerin farklılıklarıdır. Bazı illerde balıkçılık yapılırken bazı iller daha çok hayvancılık ile meşgul olur bazı illerde ise daha çok tarım yapılmaktadır.


“İllerimizin yemek kültürlerinin benzerlikler veya farklılıklar göstermesinin sebepleri nelerdir?” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

O bölgede yapılan tarım, hayvancılık veya denize kıyısı olup olmamasına bağlıdır. Mesela denizi kıyısı olan yerlerde daha çok balık türü yemekler görmekteyiz. Doğu Anadolu ve İç Anadolu’da daha çok et yenmektedir. Ege ve Akdeniz’e baktığımız zaman yemekler sebze ağırlıklıdır. Bu da iklimine göre değiştiğini göstermektedir.

Doğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde daha çok hayvancılık yapılmakta tarım karbonhidrat ağırlıklı buğday arpa ve benzeri yetiştirilmektedir. Ege Akdeniz değilse birçok sebze ve meyve yetişmektedir. Çeşit çeşit yetişen bu sebze meyveler. Bu durum da yemeklere de yansımıştır.



 

Our Score