Işıklı trafik işaret cihazlarının trafik güvenliğine katkısını tartışınız.

4. Sınıf Trafik Güvenliği Kitabı Işıklı trafik işaret cihazlarının trafik güvenliğine katkısını tartışınız. konusunu kısaca ele alacağız. 


“Işıklı trafik işaret cihazlarının trafik güvenliğine katkısını tartışınız.” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Yolculuk esnasında herkes çabucak yerine ulaşmak ve ilk olarak geçmek isteyebilir. Trafikte insanlar araç içinde birbirleriyle konuşamazlar ve kimin geçip geçmeyeceği konusunda herhangi bir anlaşmaya o an varamazlar.

Bunun için trafik kuralları konmuştur. Işıklı trafik işaret cihazları sayesinde insanlar ne zaman geçip geçmeyeceklerini bilir ve bu şekilde trafik kazaları engellenir.


“Işıklı trafik işaret cihazlarının trafik güvenliğine katkısını tartışınız.” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Işıklı trafik cihazları trafik düzenlemede kullanılmış olan cihazlardır.

Bu cihazlar bazı yerlerde ışıklı ve sesini, sabit veya taşınabilir elle kumanda edilebilir ve otomatik şekilde olabilirler.

Işıklı işaret cihazlarının üzerinde çeşitli renkler, semboller ve yazılar bulunabilir. Bu ışıkların belirli yanma süreleri vardır.

Kırmızı ışık: yolun araç trafiğine kapalı olduğunu ve araçların geçmemesini ifade eden ışıktır

Sarı ışık: uyarım manasında olup yanı sırasına göre yolu trafiğe kapatmak veya açılmak üzere olduğunu ifade eder. Yeşil ışıktan sonra yanması kırmızı ışığın yani yolun trafiğe kapanmak üzere olduğunu, kırmızı ışıktan yandıktan sonra ise yeşil ışığın yanmak üzere olduğunu bildirir.

Yeşil ışık: yolun trafiğe açık olduğunu gösteren ışıktır.

Yaya simgeli (figürlü) ışık: yolun yayalara kapalı olduğunu gösterir ki bu ışık yandı esnada yayaların taşıt yoluna girmesi yasaktır

Yaya simgeli (figürlü) ışık: yolun yayaları açık olduğunu gösterir ki bu ışık yanmaktayken yayalar taşıt yolunda geçebilirler

Aralıklı yanıp sönen sarı ışık: uyarı anlamında olup bu yerden yavaş ve dikkatli geçilmesini bildirir

Aralıklı yanıp sönen kırmızı ışık: dur işaret levhası anlamına gelip gidilecek yolun açık olup olmadığını gördükten sonra hareket edilmesi gerektiğini bildirir

Işıklı oklar: dönüş yerlerini düzenlemek amacıyla konulmuştur. Bu ışığın bulunduğu yerlerde ok yönüne dönüş yapacak sürücüler okun yeşile dönmesini beklerler.

Sesli veya yazılı ışıklar: araç trafiğine göre yayaların hareketlerini düzenleyen sesli ve yazılı iletiye göre hareket eden ışıklardır.



 

Our Score