İslam dininde aklın önemiyle ilgili düşüncelerinizi paylaşınız.

8. Sınıf Din Kültürü Kitabı İslam dininde aklın önemiyle ilgili düşüncelerinizi paylaşınız. konusunu kısaca ele alacağız. 


“İslam dininde aklın önemiyle ilgili düşüncelerinizi paylaşınız.” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Akıl insanın tercih yapabilme ve sorumlu olma açısından aranan en büyük özelliktir.

Aklı olmayan dinde hiçbir şeyden sorumlu tutulmaz.

Kur’an-ı Kerim’de birçok yerde düşünmemiz ve hakletmemiz vurgulanmış bizlere bu akıl yolu ile ahireti düşünmek ve davranışlarımızı ona göre düzenlememiz gerektiği ifade edilmiştir.


“İslam dininde aklın önemiyle ilgili düşüncelerinizi paylaşınız.” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Akıl insanı diğer canlılardan ayıran ve üstün bir özellik sağlayan insanın en belirgin ve en değerli özelliklerindendir.

İnsanın bedensel sağlığı da çok önemli olmakla beraber akıl sağlığı çok başka bir yerdedir ki beden sağlığı olsa da akıl sağlığı olmadıkça insan insan olma özelliklerini tam anlamıyla yerine getiremez.

Kur’an-ı Kerim aklın önemine dikkat çekmek ve insanları bu Üstün özelliğini hatırlatarak ahiret için çalışmaya teşvik etmek için bize bir çok ayeti kerimede aklımızı kullanmamızı emretmektedir.

Akletmek Akıl İle İlgil Ayetler;

Bakara Suresi, 179. ayet: Ey temiz akıl sahipleri, kısasta sizin için hayat vardır. Umulur ki sakınırsınız.
Bakara Suresi, 242. ayet: İşte Allah, size ayetlerini böyle açıklar; ki akıl erdiresiniz.
Bakara Suresi, 269. ayet: Kime dilerse hikmeti ona verir; şüphesiz kendisine hikmet verilene büyük bir hayır da verilmiştir. Temiz akıl sahiplerinden başkası öğüt alıp-düşünmez.
En’am Suresi, 151. ayet: De ki: “Gelin size Rabbinizin neleri haram kıldığını okuyayım: O’na hiçbir şeyi ortak koşmayın, anne-babaya iyilik edin, yoksulluk-endişesiyle çocuklarınızı öldürmeyin. -Sizin de, onların da rızıklarını Biz vermekteyiz. Çirkin-kötülüklerin açığına ve gizli olanına yaklaşmayın. Hakka dayalı olma dışında, Allah’ın (öldürülmesini) haram kıldığı kimseyi öldürmeyin. İşte bunlarla size tavsiye (emr) etti; umulur ki akıl erdirirsiniz.”
Saffat Suresi, 138. ayet: Ve geceleyin. Yine de akıllanmayacak mısınız?
Sad Suresi, 29. ayet: (Bu Kur’an,) Ayetlerini, iyiden iyiye düşünsünler ve temiz akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz mübarek bir Kitap’tır.

Peygamberimiz (s.a.s.) buyuruyor ki: “Hiç kimse kendisini hidayete götürecek ya da tehlikeden alıkoyacak akıldan daha faziletli bir şey kazanmamıştır.”3



 

Our Score