İslam’ın, can güvenliğine verdiği önemi ayet ve hadislerle açıklayınız.
8. Sınıf Din Kültürü Kitabı İslam’ın, can güvenliğine verdiği önemi ayet ve hadislerle açıklayınız. konusunu kısaca ele alacağız.
“İslam’ın, can güvenliğine verdiği önemi ayet ve hadislerle açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı ;
Cevap : ”
Emanete riayet etmeyenin imanı yoktur; ahde vefa göstermeyenin ise dini yoktur. ” ( İbn Hanbel, 134).
Buradan da anlatacağımız üzere dinimizde can güvenliğine ilişkin verdiği önemi anlamaktayız. Dinimizde cam güvenliğine büyük bir önem verilmektedir. Canımız çok önemlidir. Elimizden geldiğince kendimizi ve diğer insanların can güvenliğini korumaya çalışmak en iyisi ve en güzeli olacaktır.
“İslam’ın, can güvenliğine verdiği önemi ayet ve hadislerle açıklayınız.” ile ilgili uzun cevabı ;
Cevap :
” Can güvenliğimizin bizim için çok önemli bir konumda olması ve bulunması gerekli bir durumdur. Canımız bizim için çok önemli ve kıymetlidir. Bu yüzden de İslam dini canımıza sahip çıkmamızı çok kıymetli ve önemli bir duruma getirmiştir.
Canımıza sahip çıkmamız çok önemli bir şeydir. Bu yüzden elimizden geldiğince can güvenliğine sahip çıkmalıyız, onu korumalıyız. Can güvenliğimizi korumak bizi daha da iyi bir konuma getirecektir.
İslam’ın, can güvenliğine verdiği önemi konu alan ayetler;
Maide Suresi 31. ayetinde ”Kim haksız yere bir cana kıyarsa tüm insanların tümünü öldürmüş gibi olur, kim bir hayat kurtarırsa da tüm insanlığı kurtarmış gibi olur”
“Her kim bir mü’mini kasten öldürürse onun cezası, içinde ebedî kalacağı Cehennemdir. Allah ona gazabetmiş, lânet etmiş ve onun için büyük bir azâb hazırlamıştır.” (Nisâ 4/93)
İslam’ın, can güvenliğine verdiği önemi konu alan hadisler;
Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivâyet edildiğine göre Nebiyy-i Ekrem şöyle buyurmuştur: “Kim kendisini dağdan atarak intihar ederse, o Cehennemde devamlı ve ebedî olarak sonsuza kadar kendini dağdan atar. Kim zehir içerek intihar ederse, zehirini eline alır ve Cehennem ateşinin içinde ebedî olarak onu içer. Kim de kendisini bir demir ile öldürürse, demirini eline alır ve Cehennem ateşinin içinde ebedî olarak o demiri karnına saplar.” (Buhârî, Tıbb, 56; Müslim, Îmân, 175; Tirmizi, Tıbb, 7/2044-2045; Nesâî, Cenâiz, 68; Ebû Dâvûd, Tıbb, 11/3872)