Kur’an-ı Kerim, inanç konusunda insana nasıl yol gösterir? Belirtiniz.
8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Kur’an-ı Kerim, inanç konusunda insana nasıl yol gösterir? Belirtiniz. konusunu kısaca ele alacağız.
“Kur’an-ı Kerim, inanç konusunda insana nasıl yol gösterir? Belirtiniz.” ile ilgili kısa cevabı ;
Cevap :
Kur’an-ı Kerim allahü Teala’nın peygamber efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem’e göndermiş olduğu sözleridir.
Nasıl inanmamız gerektiği ve hangi durumların küfre düşüreceği konusunda bizlere ayeti kelimelerle örnek göstermiş ve bizlere inanç konusunda gerçek Hidayet yolunu göstermiştir.
Kur’an-ı Kerim içermiş olduğu ayeti kerimeler ve ayeti kerimelerden çıkarılan hükümler ile inanç konusunda insanlara yol göstermekte nasıl inanmaları gerektiğini anlatmaktadır.
Ayeti kerimelerin inanç konusunda nasıl yaşanılması gerektiğini de Peygamberimize tabi olmayı emrederek bizlere yol göstermiş ve bizi sünnete sevk etmiştir.
“Kur’an-ı Kerim, inanç konusunda insana nasıl yol gösterir? Belirtiniz.” ile ilgili uzun cevabı ;
Cevap :
İnanç İle İlgili Ayetler
Yüzlerinizi doğu ya da batı tarafına çevirmeniz iyilik değildir. Asıl iyilik; Allah’a, âhiret gününe, meleklere, kitaplara ve peygamberlere inanan; malını sevdiği halde akrabasına, yetimlere, yoksullara, yolda kalan gariplere, dilenenlere, hürriyetine kavuşmak isteyen köle ve esirlere veren; namazı dosdoğru kılıp zekâtı ödeyen; antlaşma yaptığında sözünde duran; sıkıntı, darlık, hastalık ve şiddetli savaş zamanlarında sabredenlerin yaptığıdır. Kulluklarında samimi ve dürüst olanlar işte bunlardır; gerçek takvâ sahipleri de yine bunlardır.
Ey iman edenler! Allah’a, Rasûlü’ne, Rasûlü’ne indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaplara imanda sebât edin! Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve âhireti inkâr ederse, koyu bir sapıklığa sapmış, haktan tamâmen uzaklaşmış olur.
“Allah, Meryem oğlu Mesîh’tir” diyenler kesinlikle kâfir olmuşlardır. Onlara şöyle de: “Şayet Allah Meryem oğlu Mesîh’i, annesini ve yeryüzünde bulunan herkesi helâk etmek istese, O’na kim engel olabilir?” Göklerin, yerin ve aralarında bulunan her şeyin mülkiyeti ve hâkimiyeti Allah’ındır. O, dilediğini yaratır. Çünkü Allah’ın her şeye gücü yeter. Mâide / 17. Ayet
İnanç İle İlgili Hadisler
Enes b. Mâlik (r.a.) anlatıyor:
Resûlullah binitiyle giderken arkasında oturan Muâz’a seslendi: “Yâ Muâz b. Cebel!” Muâz, “Buyur yâ Resûlallah! Emret!” diyerek cevap verdi. Hz. Peygamber tekrar, “Yâ Muâz!” diye seslendi. Muâz, “Buyur yâ Resûlallah! Emret!” dedi. Bu durum üç defa tekrarlandı. Daha sonra Allah Resûlü şöyle buyurdu: “Kim kalbiyle tasdik ederek Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Resûlü olduğuna şehâdet ederse Allah ona cehennemi haram kılar.” (Buhârî, İlim, 49)
Muâz b. Cebel (r.a.) anlatıyor:
Allah Resûlü ile Tebük Seferi’nden dönüyorduk. Onun yalnız olduğunu görünce, “Yâ Resûlallah! Bana cennete girmemi sağlayacak bir davranış söyler misin?” dedim. Bunun üzerine Hz. Peygamber şöyle buyurdu: “Aferin sana! Sen önemli bir konu hakkında soru sordun. Fakat bu, Allah’ın kendisi için kolaylaştırdığı kişiye kolay gelir. Farz namazı kılarsın, farz olan zekâtı verirsin ve O’na hiçbir şeyi ortak koşmayarak Allah’a kavuşursun…” (İbn Hanbel, V, 237)
“İmanın yetmiş küsur şubesi vardır. Bunların en üstünü ‘Lâ ilâhe illâllâh’ (Allah’tan başka ilâh yoktur.) sözüdür. En alt derecesi ise yoldaki eziyet veren şeyleri kaldırmaktır. Hayâ da imanın bir şubesidir.” (Nesâî, Îmân, 16; Müslim, Îmân, 58)