Peygamberimiz (s.a.v.), İslam’a davetine niçin en yakınlarından başlamıştır? Açıklayınız.

6. Sınıf Din Kültürü Kitabı Peygamberimiz (s.a.v.), İslam’a davetine niçin en yakınlarından başlamıştır? Açıklayınız. konusunu kısaca ele alacağız. 


“Peygamberimiz (s.a.v.), İslam’a davetine niçin en yakınlarından başlamıştır? Açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem’e İslam’ı davet etmesi için Emir geldiği zaman ilk önce davete başlamış bunun için en yakın akrabalarını İslam’a davet etmiştir.

Daha sonra peygamber efendimize “Önce en yakın akrabalarını azaptan sakındır.” Ayeti indiği zaman tebliğe başlamış ve yakın akrabalarını bu ayeti kerimede bulunan emir üzerine İslam’a davet etmiştir.


“Peygamberimiz (s.a.v.), İslam’a davetine niçin en yakınlarından başlamıştır? Açıklayınız.” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Bir davanın yayılması şüphesiz ki yayılmasına ve insanları bildirilmesine bağlıdır.

Peygamber efendimiz de kendine gelen bu emri ilk önce çok güvendiği ve kendisini yakından tanıyan kişilere duyurmakla başlamış daha sonra “Önce en yakın akrabalarını azaptan sakındır. “ayeti indiği zaman ise yakın akrabalarını buradaki Emir üzerine davet etmeye başlamıştır.

Peygamber efendimizin hareketleri kendi başına olmayıp ilahi bir Emir neticesinde olduğu için Allah’tan Emir almadıkça hareket etmemiştir.

Peygamber Efendimiz Hz. Ali’yi yanına çağırarak şöyle dedi:

“Yâ Ali, Cenâb-ı Hakkın, yakın akrabamı azabla korkutmamı emir buyurması, bana çok güçlük verdi. Ben iyi biliyorum ki, ne zaman onlara bu işi açmaya kalksam; onların beni, hoşlanmadığım bir şeyle ithama kalkışacaklarını göreceğim.”
uzun müddet evinden çıkmadığını gören, başta Hz. Safiyye ile diğer halaları, durumunu öğrenmek için ziyâretine geldiler. Efendimiz onlara,

“Benim hiçbir şeyden şikâyetim yok. Rahatsız falan değilim. Fakat Allah, bana yakın akrabamı, azabla korkutmamı emretti. Abdülmuttaliboğullarını toplayıp, onları Allah’a îmâna davet etmek istiyorum.” dedi. Halaları,

“Dâvet et, ama sakın, onlardan Ebû Leheb’i dâvet edeyim deme. Çünkü o, senin dâvetine asla icabet etmez.” diye konuştular. Sonra da,

“Biz nihâyet kadınız.” diyerek Resûlullahın yanından ayrıldılar.

Dâvâsını açıklama emrini alan Resûl-i Ekrem Efendimiz, Hazret-i Ali’ye şu emri verdi:

“Bize sadece bir kişilik et yemeği yap ve bir kap da süt doldur. Sonra da Abdülmuttaliboğullarını topla, onlarla konuşacağım. Emrolunduğum şeyi onlara bildireceğim.” Peygamber Efendimiz karşılaşacağı güçlükleri tahmin etmiş.



 

Our Score