Seracılık yurdumuzun başka hangi bölgelerinde yapılıyor olabilir? Neden?
4. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Seracılık yurdumuzun başka hangi bölgelerinde yapılıyor olabilir? Neden? konusunu kısaca ele alacağız.
“Seracılık yurdumuzun başka hangi bölgelerinde yapılıyor olabilir? Neden?” ile ilgili kısa cevabı ;
Cevap :
Yurdumuzun başka Akdeniz, Ege Birgül Karadeniz ve Marmara bölgelerinde yapılmaktadır.
“Seracılık yurdumuzun başka hangi bölgelerinde yapılıyor olabilir? Neden?” ile ilgili uzun cevabı ;
Cevap :
Ülkemizdeki sera sebzeciliğin başlangıcı 30 35 yıl kadar yakın zamana dayanmaktadır.
Ülkemizin her tarafında yapılsa da iklim bakımından daha uygun olduğu için Antalya ve Mersin çevresinde seracılık yoğunlaşmıştır.
Ülkemiz diğer Akdeniz ülkelerine göre daha büyük bir seracılık imkanına sahiptir.
Ülkemizin seracılığı Marmara, Ege ve Akdeniz kıyı şeridinde gelişme göstermiştir.
Yalova çevresinde mikro klimada görülen seracılık batı tarafında İzmir ve Muğla çevresinde Güney taraflarında Antalya ve Mersin taraflarında Hatay’da ise Samandağ ilçesine kadar yoğunlaşmaktadır.
Türkiye’de sera yapılabilecek alanların yaklaşık olarak %8’i Antalya’da %21’i Mersin’de %7’si Muğla’da 2’si İzmir’de ve yüzde biri İstanbul’dadır.
Türkiye’de bölgelerimize baktığımız zaman yaygın olarak yapılan sera sebzeciliği ürünleri domates, biber, salatalık ve patlıcandır.
Son yıllarda talep üzerine süs bitkilerin yetiştirilmesi de artmıştır.