Telefonun, müzik çaların ve fotoğraf makinesinin icat edildikleri döneme ait görünümleri ile günümüzdeki görünümlerini karşılaştırınız. Bu ürünlerin benzerlik ve farklılıklarını belirleyip yazınız.

4. Sınıf Sosyal Bilgiler Çalışma Kitabı Telefonun, müzik çaların ve fotoğraf makinesinin icat edildikleri döneme ait görünümleri ile günümüzdeki görünümlerini karşılaştırınız. Bu ürünlerin benzerlik ve farklılıklarını belirleyip yazınız. konusunu kısaca ele alacağız. 


“Telefonun, müzik çaların ve fotoğraf makinesinin icat edildikleri döneme ait görünümleri ile günümüzdeki görünümlerini karşılaştırınız. Bu ürünlerin benzerlik ve farklılıklarını belirleyip yazınız.” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Telefon, müzik çalar ve fotoğraf makinesinin icat edildikleri döneme ait görünümleri ile günümüzdeki görünümleri büyük değişiklik kat etmiştir.

Telefondaki benzerlikler sesi iletmesi farklılıklar ise cebimize kadar girmiş olması ve gelişmesidir. Müzik çalarlara baktığımız zaman artık telefon ve diğer teknolojik aletlerden kolaylıkla yapılabildiği görülmektedir. Ancak amaç aynıdır ve mesele müziği çalmaktır.

Fotoğraf makinelerine baktığımız zaman ise artık daha kaliteli ve üç boyutlu görüntüler bile alınabilecek kadar teknolojik gelişmiştir.


“Telefonun, müzik çaların ve fotoğraf makinesinin icat edildikleri döneme ait görünümleri ile günümüzdeki görünümlerini karşılaştırınız. Bu ürünlerin benzerlik ve farklılıklarını belirleyip yazınız.” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Telefon

Geçmişten bugüne telefonun hem şekli hem de kullanımı oldukça değişmiş günümüzde bütün bilgileri elde edebileceğimiz ve istediğimizi izleyebileceğimiz bir cep televizyonu haline gelmiştir.

Telefonlar Graham bell sesleri mekanik olarak tekrar üretmek amacıyla bir telgraf düzeneği üzerinde çalışırken yanlışlıkla kablo üzerinden ses iletmeyi başarmış ve böylece telefonun tarihçesi başlamıştır.

İlk önce ahizeli telefonlar kullanılmış bunlar dinleme ve konuşma için iki ayrı mekanizma ile çalışmaktaydı.

Daha sonra çevirmeli telefonlar kullanılmış arayacağımız numarayı teker teker çevirdiğimizde mekanizmanın çevirme sesini duyacağımız telefonlar kullanılmıştır.

Daha sonra telefon teknolojisini kablolarla iletilen seslerden ibaret olduğu zamanlarda bu kabloları birbirine bağlamak için santralleri ve bu santrallerde çalışacak görevliye ihtiyaç duyulmaktaydı.

Daha sonra tuşlu telefonlar çıkmış ardından da ankesörlü telefonlara geçirmiştir.

İlerleyen zamanlarda telsiz telefonlar çıkmış radyo frekansları cep telefonunun atası olan telsiz telefonun icadını mümkün kılmıştır.

Daha sonra tuşlu olan cep telefonlarına geçilmiş ardından da akıllı telefonlar icat edilmiş ve günümüzdeki teknolojik hale kadar ilerlemiştir.

Müzik çalar

Müzik çalarlar ilk olarak ilk silindirli fonograf şeklinde ses kayıt makinesi olarak kullanılmıştır.

Mucit aslında fonografi sesleri geri çalmak yerine titreşimlerini görsel olarak kaydedip kopyalamak için bulmuş tam olarak müzik makinesi olmasa da sonraki müzik çalar teknolojilerin geliştirilmesi için önemli bir adım atmıştır.

Daha sonraki yıllarda gramofon kullanılmış gramofon ve fonograf kelimeleri birbirinin yerine sıklıkla kullanılmıştır.

Gramofondan sonra transistörlü radyo kullanılmış 1954 senesinde pilleri olan bir cihaz olan bu cihaz tercih edilmeye başlanmıştır.

Daha sonra kaset çalarlar kullanılmış kasetleri aktarılan sesler yaygınlaşmıştır.

Kasetlerden sonra CD çalarlar kullanılmıştır.

Daha sonra yaygın olarak mp3 çalarlar kullanılmış daha sonra telefonlardan veya ses kayıt cihazlarından müzik çalarlar kullanılmaya devam etmiştir.

Fotoğraf makinesi

fotoğraf en basit kavramı ile 11 yüzyılda insanların kamera deliğini keşfetmesi ile bulunmuştur. O zamanlar kamera görüntüyü herhangi bir ortama kaydetmiyor görüntüyü başka bir yüzeye yansıtarak elle çizilmesi gerekiyordu.

Bugün bilinen ilk fotoğraf 1830 yılında Fransa’da basılmış katranla kaplanmış kalaylı bir levhayı ışığa maruz bırakmak için taşınabilir kamera deliği kullanılmıştır.

Böylece hızlı bir şekilde soğumayan ve kaydedilen ilk görüntü oluşturulmuştur.

Daha sonra emülsiyon plakaları kullanılmaya başlanmış kameralardan çok daha ucuz ve sadece birkaç saniye pozlama ile görüntü alınabilmiştir.

Daha sonra kuru plakalara geçilmiş 1870’li yıllarda fotoğrafçılık önemli bir adım atmıştır.

Daha sonra 1880’li yıllarda Kodak adlı bir şirket kurana dek fotoğrafçılık sadece profesyoneller ve çok zengin olanlar için hobi haline gelmiş daha sonra insanlar arasında yaygınlaşmıştır.

35 milim film kullanılan kameraların oldukça popüler hale geldiği zamanlarda bir fotoğraf makinesi icat edilmiş ve yaygınlaşmıştır.

Fransızlar görüntüyü kalıcı hale getirmenin bir yolunu bulmuş tek lens refleksli kameralar icat edilmiştir.

Daha sonra akıllı kameralar icat edilmiş dijital çağdan sonra telefon kameraları yaygınlaştığı için sadece daha iyi görüntü almak için fotoğraf makineleri kullanılmaya devam etmiştir.



 

Our Score