Tevekkül ne demektir? Örnek vererek açıklayınız.
8. Sınıf Din Kültürü Kitabı Tevekkül ne demektir? Örnek vererek açıklayınız. konusunu kısaca ele alacağız.
“Tevekkül ne demektir? Örnek vererek açıklayınız.” ile ilgili kısa cevabı ;
Cevap :
Tevekkül ; Bir kişinin herhangi bir olay karşısında elinden geleni yapması ile birlikte Allah’a (C.C) kayıtsız ve koşulsuz bir biçimde teslim olması demektir.
Bir çiftçinin gerekli olan bütün gübreleme kazma ve güneş gibi imkanları sağladıktan sonra ürünün çıkıp çıkmayacağı ne kadar verimli olacağını Allah’a bırakması tevekküle bir örnektir.
“Tevekkül ne demektir? Örnek vererek açıklayınız.” ile ilgili uzun cevabı ;
Cevap :
Tevekkül Allah’a güvenmek anlamına gelip sözlükte birine güvence verme birine işini havale etme ve ona güvenme anlamlarına gelmektedir.
Birine güvenen kimseye mütevekkil güvenilen kimseye ise vekil denmektedir ki tevekkül kelimesi buradan türemektedir.
İnsanların da Allah’a tevekkül etmesi bir iş konusunda elinden geleni yaptıktan sonra işin sonucunu Allah’a bırakmak ve olan sonuca razı olmaya denmektedir.
Aynı ilaçları kullandığı halde kişilerin bazılarının iyi olduğunu bazılarının hastalığının daha çok ilerlediğini görmekteyiz ki bir hasta ilacını aldıktan ve elinden geleni yaptıktan sonra hastalığın iyileşip iyileşmeyeceğini Allah’a tevekkül etmesi tevekküle bir örnektir.
Tevekkülü bir örnek de kişinin yolculuk sırasında emniyet emniyet kemerini takıp bütün trafik kurallarına uyduktan sonra kaza yapıp yapmayacağını ve bu konudaki bütün halleri tevekkül etmesi ve Allah’a sığınmasıdır.
Hayata bizim alacağımız önlemlerle beraber bizim elimizde olmayan deprem kazar gibi durumlar vardır ki bu konuda tevekkül etmek hem bizleri iyi bir Müslüman yapacak hem de psikoloji kaygı bozukluklarından bizleri kurtararak olayların sonucuna göre hareket etme becerisi ve olgunluğunu bizlere kazandıracaktır.
Bu olayları engelleyemediğimiz gibi olan olaylarda da nasıl hayaller olduğunu bilemeyeceğimiz için Allah tevekkül etmeli ve hem dünya hem de ahiret hayatımızı kurtararak akıl sahibi sağlam bir Müslüman olmalıyız.