Türk kültüründe misafirin önemini ve misafirliğin sosyal hayattaki yerini belirten konuşmanızı arkadaşlarınıza sununuz.
5. Sınıf Türkçe Kitabı Türk kültüründe misafirin önemini ve misafirliğin sosyal hayattaki yerini belirten konuşmanızı arkadaşlarınıza sununuz. konusunu kısaca ele alacağız.
“Türk kültüründe misafirin önemini ve misafirliğin sosyal hayattaki yerini belirten konuşmanızı arkadaşlarınıza sununuz. ” ile ilgili kısa cevabı ;
Cevap :
Elimizdeki eserlere ve büyüklerimizin anlatmış olduğu ifadelere baktığımız zaman Türk kültüründe misafirin önemi büyük bir yere sahiptir.
Türkler tarih boyunca hiç tanımadıkları insanları bile büyük ikramlar ve hürmet yaparak evlerinde ağırlamış bunu bir adet ve gelenek halinde yüzyıllar boyunca devam ettirmişlerdir.
Bu şekilde yapılan hürmetin ve yardımlaşmanın sosyal hayatı kuvvetlendirdiği ve birbirine kentlediği ise açıktır. Çünkü insan iyilik görmüş olduğu yere meyleder.
“Türk kültüründe misafirin önemini ve misafirliğin sosyal hayattaki yerini belirten konuşmanızı arkadaşlarınıza sununuz. ” ile ilgili uzun cevabı ;
Cevap :
Elimizde var olan eserlere ve yapıtlara baktığımız zaman geçmişten bugüne kadar Türk kültüründe misafirin önemini ne kadar büyük olduğunu görmekteyiz.
Misafiri ayrı bir değer verilmiş hiç tanınmayan insanlar bile misafir edilerek onlara kendi evinden biriymiş hatta çok değerli biriymiş gibi muamele edilmiştir.
Osmanlı devleti zamanlarına baktığımız zaman mahallenin orta yere taşlar konulduğunu ve bu taşların her bir eve ait olduğunu görmekteyiz. Böylece gelen misafir hangi taşa oturursa o taşın sahibi olan ev halkı onu davet eder ve hiç tanımadıkları bu insanı hürmet ve hizmetle ağrılar vardı.
Buradan bile misafir kültürüne ne kadar değer verildiği ve misafirin önemini görmekteyiz.
Misafirin aynı zamanda sosyal hayatı da büyük bir katkısı vardır. Misafir ağırlamak ve misafir gitmek insanları birbirine yaklaştırır iyilik ve hürmet gören insanları birbirine karşı daha yakın kılar.
İnsan iyilik ve hürmet görmüş olduğu bir kişiye kendisi de iyilik ve hürmet gösterir. Böylece sosyal hayatta Güzel Bağlar meydana gelir.