Ülkemizde seçeceğiniz bir ilin ve kendi yaşadığınız ilin kültürel ögelerini araştırınız.

5. Sınıf Sosyal Bilgiler Kitabı Ülkemizde seçeceğiniz bir ilin ve kendi yaşadığınız ilin kültürel ögelerini araştırınız. Bulduğunuz kültürel ögelerin isimlerini aşağıya yazınız. konusunu kısaca ele alacağız. 


“Ülkemizde seçeceğiniz bir ilin ve kendi yaşadığınız ilin kültürel ögelerini araştırınız. Bulduğunuz kültürel ögelerin isimlerini aşağıya yazınız.” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Yaşadığınız il : Kahramanmaraş

Yemekler : Maraş tarhanası, maraş dondurması, maraş köfte, acem pilavı, maraş tava, un sucuğu, pazı sarması.

El sanatları : Külekçilik ,saraçlık, oymacılık dokumacılık, bakırcılık, keçecilik.

Geleneksel giysiler : keçe, külah, gömlek, poşu

Halk oyunları : kaba, maraş halayı, üçayak, berdiz, cenderme, dokuzlu.

Türküler : Garbiyeli fadiman, maraş senin yazın var, atımı bağladın, tarhana serdim dama, Hem okudum hem yazdım.

Tarihî yapılar : Döngel mağaraları, Maraş Kalesi, Uludaz Tepesi .

Festival ve şenlikler : Ceviz Festivali, elma Festivali, geleneksel boyalı Mahallesi, kısa şalvar Güreş Festivali, geleneksel Dereli Güneş Festivali, geleneksel Ramazan Şenlikleri.


“Ülkemizde seçeceğiniz bir ilin ve kendi yaşadığınız ilin kültürel ögelerini araştırınız. Bulduğunuz kültürel ögelerin isimlerini aşağıya yazınız.” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Yaşadığınız il : Sakarya

Yemekler : Pekmezli ayva dolması, Adapazarı usulü kuzu but, ıslanma köfte, balkabaklı ekmek, çerkez tavuğu, kara lahana, pırasalı börek.

El sanatları : Bastonculuk, kaşıkçılık, semercilik, sepetçilik, süpürgecilik, bez dokumacılığı, yorgancılık ve çömlekçilik.

Geleneksel giysiler : Yüntepelik Yörük köşesi baş dolaması. Nakışlı etamin boyunluk yöresel yelek içerisine ise Şile Bezi gömlek. Köstek belinde dokuma kumaş nakışlı el işi mendil etamin nakışlı yağlık yöresel şalvar giyilir.

Halk oyunları : Konak getirme karşılama, Genç Osman, İnci hava, Geyve zeybeği, Taraklı Zeybeği, Pamukova Zeybeği, Karagözlüm.

Türküler : Halı yazma başında, Geyve dağlarında, kadın karşılama, minarede ezen var.

Tarihî yapılar : Harmantepe Kalesi, deprem Müzesi, Sakarya Müzesi, Rüstem Paşa Camii.

Festival ve şenlikler : Uluslararası Kültür Turizm ve fındık festivali, uluslararası Sapanca beyaz ve süs bitkiciliği Festivali, Sakarya festivalleri, Söğütlü Festival konserleri.



 

Our Score