Yakın çevrenizde insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen doğal ve kültürel varlıklar var mı? Araştırınız.

4. Sınıf İnsan Hakları Kitabı Yakın çevrenizde insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen doğal ve kültürel varlıklar var mı? Araştırınız. konusunu kısaca ele alacağız. 


“Yakın çevrenizde insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen doğal ve kültürel varlıklar var mı? Araştırınız.” ile ilgili kısa cevabı ;


Cevap :

Ben İstanbul’ da yaşıyorum. Çevremde ,

1. Ayasofya Camii
2. Sultan Ahmet Camii
3. Topkapı Sarayı
4. İbrahim Paşa Sarayı
5. Süleymaniye Camii
6. Kapalı Çarşı
7. Mısır Çarşısı
8. Yerebatan Sarnıcı
9. Aya İrini
10. Fener Rum Erkek Lisesi
11. Bulgar Sveti Stefan Kilisesi
12. Galata Kulesi
13. Dolmabahçe Sarayı
14. Yıldız Sarayı
15. Çırağan Sarayı
16. Yedi Kule Zindanları
17. Rumeli Hisarı
18. Haydarpaşa Garı
19 Kız Kulesi
20. Mihrimah Sultan Külliyesi
21. Beylerbeyi Sarayı
22. Adile Sultan Kasrı
23. Anadolu Hisarı
24. Kuleli Askeri Lisesi
25. Hıdiv Kasrı
26. Yoros Kalesi
27. Aya Yorgi Manastırı
28. Heybeliada Ruhban Okulu var.


“Yakın çevrenizde insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen doğal ve kültürel varlıklar var mı? Araştırınız.” ile ilgili uzun cevabı ;


Cevap :

Galata Kulesi: 2013 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dahil edilmiştir. uzun dönem yangın gözetleme kulesi olarak kullanıldı ve Galata Yangın Kulesi olarak isimlendirilmiştir.

Hezarfen Ahmet Çelebi, uçuş denemelerini burada yaptı.

Galata Kulesi ilk olarak Bizans İmparatoru Justinianos tarafından MS 507 – 508 yılında inşa edilmiştir. Şu anki kuleyi 1348 – 49 yılında Cenevizliler yeniden inşa etmiştir. Kule 1445 – 46 yılları arasında yükseltilmiştir. 1500’lü yıllarda depremden zarar görerek Mimar Murad bin Hayreddin tarafından onarılmıştır. III. Selim döneminde kule onarıldıktan sonra, kulenin üst katına bir cumba eklenir. 1831’de kule bir yangın daha geçirir, II. Mahmut kulenin üzerine iki kat daha çıkmıştır ve külah biçiminde olan  örtüyle kulenin tepesi kapatmıştır. 1967’de onarım görmüş, 2020 yılında tekrar restore edilir.

Galata Kulesi yığma moloz taş örgü sistemde inşa edilmiştir. Dış cephe taş örgüden yapılmıştır. Girişteki kitabede 16 mısralık methiye II. Mahmut döneminde yapıldığı için onun adına yazıldığı düşünülmektedir.



 

Our Score